Linkbuilding. Dat was toch iets van het verleden? Ja dat klopt wel een beetje. Google begon als onderzoeksproject door Larry Page en Sergey Brin in 1996 en toen heette de zoekmachine BackRub. Ze noemde de zoekmachine zo, omdat het programma de back links van websites analyseerde om te begrijpen hoe belangrijk een website was. Dat was het begin van linkbuilding. Hun doel was “om hoge kwaliteit zoekresultaten te bieden over een snel groeiende World Wide Web”. Als snel groeide hun reputatie van extreem relevante resultaten en de rest is geschiedenis.
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het verkrijgen van kwalitatieve links van andere websites naar jouw eigen website, met als doel de zichtbaarheid in zoekmachines en op het internet te vergroten en om daardoor meer verkeer te ontvangen.
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Google ziet links als een soort van like of stem van anderen op jouw site. Hoe meer links naar jouw website verwijzen, des te belangrijker Google jouw website ziet. En hoe meer verkeer jouw website zal ontvangen. Het hebben van links is nog steeds een belangrijke rankingfactor. Als een link een hoge relevantie heeft met het onderwerp en wordt gegeven door een persoon of website met autoriteit, dan telt de link extra zwaar mee in de ranking.
Hoe krijg je snel links naar je website?
Snel links naar je website? Vergeet het. Alles wat snel komt, zal ook weer snel weggaan. Probeer op natuurlijke wijze links te verkrijgen. Onderzoek wat je doelgroep bezighoudt en waar ze uithangen. Doe een korte analyse op social media en kijk wie de autoriteiten. Je moet op een ‘natuurlijke’ wijze links verzamelen. Ook wel link attraction. Waar ligt de interesse van je doelgroep? Origineel zijn, actueel, waarde leveren, amuseren; dat zijn de middelen die je kunt inzetten om aandacht te realiseren.Dat is denkbaar via verschillende methodes. Mik erop dat het ‘nieuws’ oplevert. Een aantal voorbeelden? Publiceer een onderzoek, schrijf een boek, bedenk een ludieke actie, organiseer iets met bekende Nederlanders, of schrijf een retegoed blogartikel.Analyseer hiervoor de belangrijkste media en sociale accounts in je vakgebied. Wie heeft de meeste volgers, maar vooral de meeste invloed? Probeer een samenwerking op te zetten.
Focus op waardevolle content
Wanneer je interessante content hebt groeit het aantal linkende websites automatisch. Als je jouw kwaliteit content met anderen enthousiastelingen deelt komen de aanbevelingen en links vanzelf. Je zult dan vanzelf een netwerk opbouwen en hoge stromen gratis organisch verkeer ontvangen. Nog meer bezoekers die jouw content lezen. Vraag jezelf dus goed af: helpt deze pagina iemand? Maak goede content en wordt zichtbaar waar je doelgroep zit.
Als jouw website nog niet zo bekend is, schrijf dan interessante content op de plekken waar je doelgroep zit. Eerst focussen op bijdrages leveren. Als ze je interessant vinden, komen ze vanzelf. Zorg dat je kristal helder hebt voor wie je de content op je website schrijft. Vraag jezelf af waar jouw doelgroep mee worstelt. Met welke vragen zitten ze? Welke problemen kun jij met je content oplossen? En welke woorden gebruikt hij dan? Zorg dat je erachter komt waar de doelgroep echt behoefte aan heeft. Zoek uit waar de doelgroep zit. Gebruik de zoekwoorden die zij gebruiken. Bekijk welke groepen, websites, social media, blogs, forums is jouw doelgroep te vinden? Waar kun je gelijkgestemde enthousiastelingen vinden die actief zijn in jouw niche met een groot netwerk die jouw content of website kunnen aanbevelen? Welke mensen omringen zich met jouw potentiële bezoekers of zelfs klanten? Door ze op te zoeken, kom je erachter waarover deze doelgroep over tweet, wat ze belangrijk en interessant vinden. Je zult op social media eerst met het publiek van anderen spreken. Zodra je leuke waardevolle gesprekken hebben zullen ze eens een kijkje nemen op je website. Wat ook werkt:
- Reageren op relevante forum’s en blogs, uit je bijdrage zal je autoriteit blijken.
- Lever anderen waardevolle content met sterke anchor titles die naar relevante content op je website verwijzen.
Wat zegt Google over linkbuilding?
Verschillende bronnen binnen Google bevestigen nog steeds het belang van kwalitatieve links. Andrey Lipattsev, Search Quality Senior Strategist bij Google zegt dat de eerste twee ranking factoren links and content zijn: “Ik kan je vertellen wat ze zijn. Het is content. En het zijn links naar je site. ” Op het pubcon congres zegt een belangrijke topman van Google genaamd Gary Illye: “Ranking zonder links is heel, heel erg moeilijk. Niet onmogelijk, maar erg moeilijk.”
Kwaliteit van links
Wat is de kwaliteit van het verkeer dat er door gaat stromen? Als je een bedrijf hebt in auto-onderdelen moet je geen links en verkeer krijgen van een bloemist. Voor de rest kijkt Google steeds minder naar keywords (syntax) en steeds vaker naar de samenhang tussen de woorden (synthese). Dus het uitschrijven van vragen en antwoorden, zoals ik hier door zou goed moeten werken.
Wat levert linkbuilding op?
Als je hoge kwaliteit content deelt, gaan mensen dat lezen en zullen je website bezoeken of gaan linken naar je website. Door met andere enthousiastelingen in je niche te spreken over de content bouw je een netwerk op. Deze lange termijn relaties met enthousiasteling in jouw niche zijn nog veel waardevoller dan links. Maar behalve fijn relaties levert linkbuilding je verschillende extra voordelen op:
- branding van je bedrijf
- direct verkeer naar je website
- groei van je sociale netwerk en engagement
- groei van je email netwerk
- groei van je autoriteit en invloed
Focus op relaties met gelijkgestemden
Linkbuilden is zoals netwerken. Je zoekt enthousiastelingen die over hetzelfde onderwerp schrijven. Je bouwt geleidelijk relaties op en zult op elkaars content liken, reageren en delen. Deze relaties kunnen jaren lang duren en leveren voor beide partijen een win-win situatie op. Dus veel natuurlijker en veel meer dan een kleine SEO-boost. Wees zichtbaar waar jouw doelgroep zicht bevindt. Probeer eerst eens goed te luisteren naar de conversaties en kijk of je dan toegevoegde waarde kunt bieden op deze plekken. Linkbuilding is niets anders dan een plekje bemachtigen in een netwerk van websites. Eigenlijks niets anders dan promotie van je website door te netwerken van mens tot mens. Als je er in slaagt om een netwerk van gelijkgestemden te bouwen, komen alle andere voordelen zoals links en social signals vanzelf. Begin dus eerst met het bijdragen aan interessante en relevante commentaar . Door actief deel te nemen, krijg je behalve links ook nieuwe contacten met de nieuwtjes en trends uit jouw niche en maak je kennis met interessante mensen met dezelfde passie.Begin relaties te bouwen met bloggers die nog relatief kleine invloed hebben, maar de ambitie hebben om te groeien. Kijk of er blogs zijn die in dezelfde situatie als jouw verkeren.
- Wederkerigheid: door iets kleins weg te geven, vergroot je de kans dat je er iets voor terugkrijgt. Een reactie, mention of een link?
- Maar als je een paar grote sites kan strikken om je stukje content te (her)posten komen de links een stuk makkelijker binnen.
Expert Linkbuilding tips
Als je alle on-page seo hebt geoptimaliseerd, helpt het om het organisch of natuurlijk verkrijgen van links een duwtje in de rug te geven. Misschien herken je wel de volgende situatie. Je hebt veel tijd gestoken in het schrijven van mooie content, maar wordt nog niet echt gevonden in Google. Zoek de balans tussen lange-termijn-relaties en geautomatiseerde en schaalbare link strategieën.
#tip 1: de gebroken link techniek
Gebruik op een interessante website een gebroken-link-tool en ontdek of de website nog ergens een gebroken links heeft. Je kunt ook CheckMylinks chrome extensie gebruiken om effectief gebroken links op te sporen. Dus een link waar een niet bestaande of verwijderde pagina staat (404 error). Je kunt de webmaster helpen de gebroken link te fiksen door een link te geven naar je eigen website met ultra relevante content. Deze tip werkt ook goed op startpagina’s. Je ziet met de bovenstaande tools heel snel welke links niet meer werken. Gebruik daarna Majestic om te kijken welke websites nog meer naar deze niet bestaande pagina linken.
#tip 2: een killer infographic van jouw niche laten maken
Infographics zijn snel scanbare snackable content die te vaak worden ingezet, maar als ze goed zijn veel backlinks opleveren. Gebruik Dribbble of Fiver om een designer te vinden die voor circa 200 euro een mooie infographic voor je ontwerpt. Wanneer de infographic er helemaal slick-and- slide uitziet, genereer je een embedded code, zodat je infographic altijd naar jouw website linkt als ie gedeeld wordt.
#tip 3: de skyscraper techniek
Zoek goed scorende bestaande Nederlandse of Engelse content en kijk of je het design, de inhoud kan uitbreiden en verbeteren. Stuur vervolgens de mensen die hier eerder overschreven een bericht met het nieuwe top artikel. Benoem ze in je artikel en verwijs naar hun eerdere bijdragen.
#tip 4: zoek welke website in jouw niche gastbloggers zoekt
Zoek wie graag gastbloggers wil hebben. Gastbloggen is een hele effectieve manier om te netwerken en nieuwe bezoekers te vinden. Zoek met behulp van Google wie er gastbloggers zoek, gebruik de volgende zoektermen.
- jouw zoekwoord + gast blogs
- jouw zoekwoord + inurl:schrijf voor ons
- jouw zoekwoord + gast blog richtlijnen
- jouw zoekwoord + wordt een blogger
- jouw zoekwoord + bloggers gevraagd
- jouw zoekwoord + stuur jouw artikel
- jouw zoekwoord + deel jouw ervaringen
- jouw zoekwoord + deel jouw kennis
- jouw zoekwoord + wil jij schrijven voor
- jouw zoekwoord + bijdrage
- jouw zoekwoord + wordt een auteur
- jouw zoekwoord + gast artikel
#tip 5: Egobaiting
Probeer een aantal interessante en belangrijke mensen uit jouw niche te betrekken in een uitgebreid artikel of interview. Vraag naar hun mening of bepaalde ondewerpen en verwijs naar hun profielen of websites. Als de content goed genoeg is, zullen zij het delen, omdat zij als autoriteit worden neergezet. Lees bijvoorbeeld hier verder wat een aantal SEO experts als effectieve linkbuilding strategieen zien.
Tot slot: aandachtspunten voor een goede link
- stem de conten en pagina’s af op de behoeften van de zoekers
- focus op het oplossen van problemen en beantwoorden van vragen
- vraag je steeds af: wat maakt de pagina waardevol?
- schrijf een krachtige alinea die het artikel en probleem samenvat.
- gebruik exacte zoekwoorden, synoniemen en brede zoektermen in je tekst
Tof Bram, hoe jij linkbuilding grondig hebt uitlegd. Ik link naar jou in dit artikel over Google SEO waarin linkbuilding een essentieel onderdeel is (linktekst: Bram Speelman). Dank en groet,
https://www.gerbengvandijk.nl/google-seo-tutorial-wordpress-website
Ha Gerben, dankjewel voor je reactie. Ik ben blij dat ik met mijn linkbuilding tips kan bijdragen. Je hebt zelf ook een mooie WordPress website. De foto’s geven je website echt een smoel. Collegiale SEO groeten, Bram
Really informative, thanks for sharing this!