De beste online marketing opleiding4 min read

Online marketing opleidingen zijn er in overvloed. Drie jaar geleden zocht ik een goede online marketing opleiding. Hieronder deel ik graag mijn persoonlijke ervaring met de opleiding: Online Marketeer B bij opleidingsinstituut SRM. Ik ben heel erg enthousiast over de opleiding. Maar dit artikel is absoluut geen verkooppraatje biggrin.

Wat is de beste online marketing opleiding?

beste online marketing opleidingGoede vraag. Wat maakt een online marketing opleiding nou écht goed? Tijdens een zoektocht zag ik dat de opleiding Online Marketeer B van SRM als beste online marketing opleiding was verkozen door het vakblad Emerce. Niet dat zo’n dergelijk lijstje direct doorslaggevend voor mij was. Maar toch ga je even kijken bij de best verkozen opleiding. Op de website stond een enthousiasmerend filmpje bij waar de programmamanager Stephan vertelde wat de opleiding nou precies inhoudt. Ik belde Stephan even op om te vragen hoeveel aandacht de opleiding zou geven aan SEA, SEO en linkbuilding  Stephan sloot als echte marketeer af met een verleidelijke call-to-action: “je kunt morgen beginnen”. Mijn gevoel had gelijk, hier werkt een gepassioneerd en betrokken team mensen. Behalve de inhoud en kosten, vind een persoonlijke aanpak belangrijk. Je voelt meteen wanneer mensen ergens voor gaan. Na een beetje wikken en wegen, werd mij snel duidelijk dat dit de beste online marketing opleiding voor mij was.

arrow Voordat ik het vergeet. Je kunt ook mijn tips voor een ijzersterke online marketing analyse.

Online marketing leren in een klas

online marketing klasHet klinkt heel ouderwets. Online marketing klassikaal leren in een zaaltje. Ik ben normaal meer van de online tutorials, maar de uitwisseling in de klas zorgde dat de stof beter bij mij bleef hangen. Het was een klas vol met 15 leergierige professionals. Hiernaast zie je een foto. Een kleurrijk geheel van hele verschillende mensen. Ze werkten bij hele verschillende bedrijven: Ziggo, PGGM, MSD maar ook bij online marketing bureaus. Iedere woensdag was er les. Meestal hadden we drie uur les, avondeten en dan weer drie uur les.  Alle online marketing middelen passeerden de revue. Denk hierbij aan: SEO, SEA, CRM, SM, UX en CRO. Maar ook display advertising en email-, content- en affiliate marketing. Een hele bups dus. Het waren allemaal hele leuke docenten die les gaven. Ze deelden vaak de online marketing tools die zij dagelijks gebruikten. Vaak enthousiaste jonge gasten met passie voor hun werk. Of doorgewinterde marketeers met veel vlieguren.

De uitwisseling in de klas zorgde dat de online marketing stof beter bij mij bleef hangen. @SRM Klik om te Tweeten

De lessen die mij het meeste zijn bijgebleven

De lessen die mij het meest zijn bijgebleven zijn bijvoorbeeld de SEO lessen van Marcel van Etten van Nu.nl. We leerden hoe je beter geïndexeerd kunt worden door Google, schreven SEO geoptimaliseerde content en maakten een slimme linkbuilding strategie. De meeste lessen zijn lekker hands-on. Dus niet alleen praten over online marketing, maar juist leren door veel te doen lol. Net zoals de lessen over het programmeren in HTML en CSS. Tijdens deze lessen programmeerde we zelf een nieuwsbrief en website in HTML 5. In de les over usability en conversie-optimalisatie leerden we hoe je een website gebruiksvriendelijk en converterend maakt.

online marketing diplomaHet online marketing examen

Het online marketing examen bestaat uit een online marketing analyse en een plan van aanpak. Gelukkig had ik een klasgenoot, Xander waar ik tijdens de analyse mee kon optrekken. De analyse kost namelijk veel tijd en is best wel pittig. Mijn belangrijkste tips voor de analyse heb ik trouwens ook voor je opgeschreven. Door samen op te trekken en elkaar feedback te geven, was de opdracht minder zwaar. Eerlijk is eerlijk, de opleiding online marketing B is behoorlijk intensief. Je bent er buiten de vaste lesuren wekelijks zo vier uur per week aan kwijt. Door de vele opdrachten ga je je wel meer thuis voelen in de verschillende tools. Mocht je dit teveel vinden, er is tegenwoordig ook een lichtere Online Marketing Manager B opleiding.

 Wat heeft de online marketing opleiding mij concreet opgeleverd?

 • praktijkgerichte les van senior marketeers uit succesvolle bedrijvenonline marketing tips
 • kennis en kunde in alle online marketing middelen
 • kennis over SEO en SEA waarmee je met elke specialist de diepte in kan
 • veel lol, gezelligheid en nieuwe contacten waar ik regelmatig contact mee heb
 • een concrete online marketing analyse voor het bedrijf
 • een plan van aanpak om de inzet van online marketing te verbeteren
 • tijdens de les verbeteringen doorvoeren in je eigen website en online marketing
 • een erkend diploma van de beste online marketing opleiding

PS: Lees ook mijn tips voor de online marketing analyse. Lees hoe je het meeste uit je opleiding en analyse haalt.

vinkje voor online marketing advies Ik ben dol op reacties. Stel je prangende vragen over online marketing opleidingen of trainingen in de reacties!

11 Reacties

 1. Peter Weerd 12 oktober 2016
  • Stephan Stegeman 21 november 2016
 2. Job 17 januari 2017
  • Bram 17 januari 2017
 3. Lotje 11 maart 2017
  • Bram 13 maart 2017
   • Lotje 14 maart 2017
 4. finesse smit 7 januari 2018
 5. Bram 23 februari 2018
 6. Vanessa 28 juni 2018
 7. Sanne 23 juli 2018